Volgende overschrijding spilindex verwacht in maart

Het Federaal Planbureau verwacht de volgende overschrijding van de spilindex pas in maart 2015, een maand later dan tot nu toe voorspeld was. Dat betekent dat de sociale uitkeringen pas in april en de overheidswedden pas in mei met 2 procent zullen worden opgetrokken.

Het Planbureau verwacht een gemiddelde jaarinflatie van 0,5 procent dit jaar. Begin september ging het Planbureau nog uit van gemiddeld 0,6 procent. Ook de inflatievooruitzichten voor volgend jaar zijn verlaagd: van 1,3 procent naar 1,2 procent.

De lagere inflatievooruitzichten zijn het gevolg van de dalende olieprijzen. Het Planbureau houdt rekening met een gemiddelde olieprijs in 2014 van 104 dollar per vat, en 97 dollar in 2015. De wisselkoers van de euro zou uitkomen op gemiddeld 1,33 dollar per euro in 2014, en 1,27 dollar per euro in 2015. "Maar ook de lager dan verwachte onderliggende inflatie in september speelt een rol in de verlaging van de vooruitzichten", zegt het Planbureau.

Het is al van november 2012 geleden dat de spilindex voor de overheidsweddes en sociale uitkeringen is overschreden.

Meest gelezen