We krijgen een regering-Michel I

De regering met de N-VA, CD&V, Open VLD en de MR is geboren. De onderhandelaars voor een federale regering hebben een akkoord bereikt over de begroting en de vorming van een nieuwe regering. Over de begroting hebben ze de afgelopen 28 uur onafgebroken onderhandeld. Zo ligt de nieuwe federale regering binnen handbereik. Nu moeten de ministerposten nog worden verdeeld. Charles Michel wordt voorgedragen als eerste minister.

De centrumrechtse  Zweedse coalitie is geboren, dat bericht kwam iets voor 19 uur uit de Wetstraat. Tijdens een marathonvergadering moesten de onderhandelaars nog de gordiaanse knoop van de begroting doorhakken. Daarbij moest een verhouding gevonden worden tussen enerzijds besparingen en belastingen. CD&V drong er bijvoorbeeld op aan dat de grote vermogens zouden bijdragen. Dat is nu gelukt.

Charles Michel wordt eerste minister. We krijgen dus een Franstalige liberaal als premier. "We zijn tevreden, het is belangrijk voor ons land. Het is een sterk regeerakkoord met een sterke politieke wil om belangrijke sociaal-economische hervormingen door te voeren", aldus Michel over het bereikte akkoord. Volgens hem voorziet het akkoord de juiste waarborgen om onze sociale welvaart te garanderen.

Ook de andere formateur Kris Peeters (CD&V) is heel tevreden. "Wij als twee coformateurs zijn blij dat we een akkoord tot stand hebben gebracht. Het waren moeilijke onderhandelingen, maar ik denk dat iedereen bewust was dat de Zweedse coalitie er moest komen; er was geen alternatief. Ik ga ervan uit dat elke partij zich in het akkoord kan terugvinden en dat akkoord ook met verve kan verdedigen." Volgens Peeters is er over alles een akkoord bereikt, dus ook over Arco.

"Iedereen heeft toegevingen moeten doen"

135 dagen en een marathonvergadering zijn voorafgegaan aan het regeerakkoord, een akkoord waarbij iedereen toegevingen heeft gedaan.

"N-VA heeft de beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd moeten laten vallen, CD&V heeft de indexsprong moeten slikken en Open VLD een nieuwe belasting, maar er zit eten en drinken in voor iedereen en dat is de voorwaarde om te kunnen landen", analyseerde VRT-journalist Bart Verhulst.

Bevoegdheidsverdeling

Morgen gaan de twee coformateurs Michel en Peeters verslag uitbrengen bij Koning Filip. Daarna komen doen de coalitiepartijen nog een technische lezing van het akkoord en zal er meer gecommuniceerd worden over de inhoud ervan.

Ook de ministerposten worden de komende dagen verdeeld. Daar zouden de onderhandelaars al vrij ver staan. VRT-journalist Bart Verhulst gaf het volgende mee in "Het journaal". "De nieuwe regering-Michel zal 14 ministers tellen, inclusief de premier. De N-VA zou 3 ministers en 2 staatssecretarissen krijgen, CD&V en Open VLD elk 2 ministers en 1 staatssecretaris, de MR zou 6 ministers krijgen met de premier. Maar zeker is dat nog niet."

De N-VA organiseert donderdagavond een ledencongres waar zal worden gestemd over regeringsdeelname. Ook CD&V opteert voor die dag. Bij Open VLD is de beslissing nog niet genomen.

Als alle partijen met de regeringsdeelname hebben ingestemd, kan de nieuwe ploeg naar de Kamer om er het regeerakkoord voor te stellen. Dat gebeurt op dinsdag. Donderdag kan dan worden gestemd.