Werkgevers erg voorzichtig over hogere pensioenleeftijd

De werkgevers reageren positief maar ook erg gereserveerd op de beslissing om de pensioenleeftijd op te trekken. "Logisch", noemt Pieter Timmermans van het VBO ze. Maar de werkgevers kijken ook uit naar maatregelen om de reële pensioenleeftijd op te krikken. Christine Mattheeuws van het NSZ noemt de Zweedse aanpak zelfs "onzinnig".

Een verrassing was het wel, toen het nieuws uit de "Zweedse" onderhandelingen lekte. De wettelijke pensioenleeftijd stijgt naar 66 vanaf 2015 en 67 vanaf 2030. Tijdens de kiescampagne drukte iedereen erop dat de reële pensioenleeftijd omhoog moet, en werd over de wettelijke leeftijd amper met een woord gerept. Onlogisch was dat niet: nu gaat de gemiddelde Belg al op zijn 59e met pensioen.

Maar ondertussen was er het rapport van Frank Vandenbroucke en zijn pensioencommissie. Deze beslissing is daar een doorslagje van. "Het is een logische maatregel", zegt Pieter Timmermans, topman van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). "We leven langer, en willen we de pensioenen structureel betaalbaar houden, moeten we ook langer werken. In de overgrote meerderheid van onze Europese buurlanden gebeurt dat al".

"Vooral carrières verlengen"

Toch reageren de werkgeversorganisaties tegelijkertijd erg voorzichtig. Allereerst omdat ze de definitieve beslissing nog niet onder ogen kregen. Maar ook omdat ze uitkijken naar maatregelen over de loopbaanduur, en op welke manier die gekoppeld zullen worden aan de wettelijke pensioenleeftijd. Frank Vandenbroucke bijvoorbeeld ging in zijn rapport uit van een loopbaan van 42 jaar voor vervroegd pensioen vanaf 2020, wat dan in 2025 tot 43 jaar en in 2030 44 jaar steeg.

Zo zegt Karel Van Eetvelt van Unizo: "Belangrijker dan de wettelijke pensioenleeftijd is dat we de carrières van mensen verlengen, zodanig dat ze meer jaren bijdragen aan het systeem. Dat, gecombineerd met een aanpak van de brugpensioenen en andere gelijkgestelde periodes, is de enige manier om het basispensioen betaalbaar te houden."

"Onzinnig"

VOKA, de koepel van Vlaamse werkgevers, vindt vooral dat de hervormingen niet snel genoeg gaan. Topman Jo Libeer wil de pensioenleeftijd sneller omhoog zien gaan. "Wanneer men pas na 2025 ingrijpt op de pensioenleeftijd, zullen we dus op korte termijn geen effect hebben op de betaalbaarheid van de pensioenen. De maatregelen zijn goed, maar komen dan veel te laat."

Bij NSZ, de andere middenstandsorganisatie, gaat de reactie in dezelfde richting, zij het met minder reserve. "Onzinnig", zo noemt voorzitster Christine Mattheeuws (foto) de beslissing van de Zweedse coalitie.

"We moeten er eerst en vooral alles aan doen om iedereen die werkt tot zijn 65e aan de slag te houden." Om daartoe te komen wil Mattheeuws het brugpensioen helemaal afschaffen.

"Wat baat het immers om de wettelijke pensioenleeftijd op te trekken zolang er weinig tot niets gedaan wordt aan het optrekken van de effectieve pensioenleeftijd?"