Zeker 14 doden bij hevige Koerdische manifestaties in Turkije

Over heel Turkije hebben Koerden gemanifesteerd tegen de terreur van IS. Op heel wat plaatsen liep het uit de hand. Bij hevige botsingen tussen de ordediensten en de betogers vielen zeker 14 doden en tientallen gewonden. De Koerden vragen dat de Turkse regering meer doet tegen de belegering door IS van de Syrisch-Koerdische stad Kobani.

Vooral in het zuidoosten van Turkije - waar heel wat Koerden wonen - kwamen mensen op straat om te betogen, maar ook in de grote Turkse steden Istanbul en Ankara kwam het tot rellen. De politie vuurde traangas af en probeerde de betogers met het waterkanon uiteen te drijven.

Kobani

De manifestanten willen dat de Turkse regering veel meer doet in de strijd tegen Islamitische Staat. Vooral de Syrisch-koerdische stad Kobani loopt nu gevaar voor de rebellen van IS en volgens de Koerden in Turkije doet de regering in Ankara te weinig om Kobani te redden.

De Turkse regering ontkent de beschuldigingen. "Het is een grove leugen dat Turkije niets doet voor Kobani. Turkije doet alles wat het kan op humanitair vlak." In het land zijn al meer dan 180.000 Koerdische vluchtelingen uit Kobani opgevangen.

Ook in Brussel

Gisteren kwamen in diverse Europese steden - ook in Brussel - ook al Koerden bijeen om de situatie van hun lotgenoten in Syrië aan te kaarten. Die acties verliepen zonder incidenten.

De situatie in Kobani zelf lijkt penibel voor de Koerdische strijders die hun stad proberen te verdedigen tegen de IS-terroristen. Hoewel de Koerden hulp krijgen van luchtbombardementen door de internationale coalitie tegen IS, dreigt te stad toch te zullen vallen.