29 doden bij terreuraanslagen in Jemen

In Jemen, in het zuiden van het Arabische Schierieland, hebben terroristen van Al Qaeda een reeks aanvallen uitgevoerd op legerposten en regeringskantoren. Jemen lijkt steeds meer uiteen te vallen als staat.
AP2012

De aanslagen vonden plaats in de centrale provincie Baida, ten zuiden van de hoofdstad Sanaa. Daar hebben terroristen van Al Qaeda de gebouwen van de lokale veiligheidsdiensten en andere regeringsgebouwen aangevallen met bomauto's. Daarbij zouden 29 doden zijn gevallen. 

De aanvallen zijn het werk van Al Qaeda dat een stevige voet aan de grond heeft in de Hadramawt, een streek in het oosten van Jemen. De stabiliteit van Jemen wordt echter ook ondermijnd door een andere opstand. Zo hebben rebellen van de sjiitische (zayditische) minderheid van de Hawthi's onlangs de controle overgenomen van de hoofdstad Sanaa.

De Hawthi's willen de hoofdstad enkel ontruimen als ze een grotere zeg krijgen in de overgangsregering. De Verenigde Naties proberen nu te bemiddelen tussen de alsmaar zwakkere regering en de Hawthi's. Intussen zijn er ook gevechten uitgebroken tussen de sjiitische Hawthi's en de extremistische soennieten van Al Qaeda.