600 miljoen euro voor Arco-coöperanten

Volgens huidig minister van Financiën Koen Geens (CD&V) heeft de volgende regering 600 miljoen euro vergoeding opzijgezet voor de coöperanten van Arco. Er woedt wel een discussie of dat nu 85% of 40% van het ingelegde kapitaal vertegenwoordigt.

De heisa over de staatswaarborg voor de coöperanten van Arco, het financiële vehikel van de christelijke werknemersbeweging ACW, dateert van bij de ondergang van de bank Dexia.

De garantie botste intussen op tegenstand van andere aandeelhouders van Dexia en ook van de Europese Commissie. De druk op CD&V was dan ook erg groot om de kwestie op het formatieberaad aan te kaarten.

Ontslagnemend minister van Financiën Koen Geens (CD&V) heeft vanmiddag in Villa Politica uitleg gegeven over de vergoeding waarop de Arco-coöperanten nu kunnen hopen bij de nieuwe regering.

Volgens Geens zal een bedrag van 600 miljoen euro opzijgezet worden als vergoeding. In totaal bedraagt het oorspronkelijk ingelegde kapitaal 700 miljoen. Wie 100 euro heeft ingelegd, zal daarvan iets meer of minder dan 85% van terugkrijgen, aldus Geens. Wel geeft hij toe dat dat slechts 40% bedraagt als men de dividenden die inmiddels in het kapitaal zijn ingebracht, meerekent.

De nieuwe regeling moet echter eerst nog goedgekeurd worden door tenminste driekwart van de aandeelhouders van Arco. De 600 miljoen euro vergoedingen zouden komen van de overheid, van de christelijke arbeidersbeweging beweging.net (ex-ACW) en van de staatsbank Belfius.

Deminor wacht details af

De aandeelhoudersvereniging Deminor eist dat het nieuwe voorstel van de regering juridisch waterdicht is. "Wij willen weten wie wat op tafel gaat leggen, want het zou de Belgische staat sieren als ze over de brug komt, maar de staat heeft in dit dossier geen juridische aansprakelijkheid", aldus Eric Bomans (links) van Deminor.

Die juridische aansprakelijkheid ligt volgens Deminor bij Arco zelf en bij de bank Belfius en de voornamelijk morele verantwoordelijkheid voor de christelijke arbeidersbeweging, nu beweging.net, maar eerder bekend als ACW.

Het regeringsvoorstel moet volgens Deminor echt waterdicht zijn om te vermijden dat cliënten die akkoord gaan hun rechtszaak zouden zien verjaren als de EU het voorstelt toch afschiet.

"40% is onvoldoende, er was 100% beloofd"

Advocaat Geert Lenssens (links) die 700 Arco-gedupeerden vertegenwoordigt, vindt de nieuwe Arco-regeling van de regering te mager. "40% vergoeding is ruimschoots onvoldoende, er was 100% beloofd", herinnert Lenssen zich.

Volgens Lenssens zal de 600 miljoen euro die verdeeld zal worden over de staat, Belfius en beweging.net (ex-ACW) slechts leiden tot een inspanning van 600 miljoen euro van de totale inleg plus de uitgekeerde gekapitaliseerde dividenden. Bovendien vindt Lenssens de huidige regeling "juridisch niet waterdicht".

Hij pleit eerder voor een juridische groepsvordering (of "class action") die sinds begin september mogelijk is en zou kunnen worden toegepast op dossiers zoals Arco en Fortis. Zo zou men een akkoord algemeen bindend kunnen maken, net als een cao, aldus Lenssens. Hij wijst er ook op dat de overheid haar eerdere beloften hier niet nakomt en dat een "politieke afrekening door de kiezers" mogelijk blijft.