"Ebolahond" toch afgemaakt, ondanks luid protest

Excalibur, de hond van de Spaanse verpleegster die maandag in het ziekenhuis werd opgenomen met ebola, is dan toch afgemaakt. Men wilde het risico niet nemen dat de hond het virus verder zou verspreiden. Dierenliefhebbers wereldwijd hadden nog fel tegen de beslissing geprotesteerd.

Nadat bij de Spaanse verpleegster, het baasje van de hond, ebola werd vastgesteld, besloten de regionale autoriteiten naar de rechtbank te stappen om de hond te laten inslapen. Volgens artsen zou "uit wetenschappelijk onderzoek" namelijk blijken dat honden het ebolavirus kunnen overdragen.

Toen bekend werd dat de hond moest worden afgemaakt, weerklonk wereldwijd heel wat protest van dierenliefhebbers. Ruim 380.000 mensen tekenden een petitie die de euthanasie moest verhinderen. Enkele demonstranten probeerden vandaag nog bij het huis van de Spaanse verpleegster te verhinderen dat de hond door de autoriteiten werd meegenomen.