"Eindelijk weer iets positiefs over sinterklaasfeest"

Het sinterklaasfeest, Zwarte Piet inbegrepen, krijgt een beschermde status in Nederland. Het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) is van plan om het op de inventarisatielijst te zetten vanwaar het kan worden voorgedragen aan Unesco. "Eindelijk weer iets positiefs over het sinterklaasfeest", klinkt het.
© VRT - Geert Van Hoeymissen

Het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) is "voornemens het sinterklaasfeest met alle elementen die daar bij horen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland te plaatsen".

Dat heeft Het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) laten weten aan de Pietengilde, de vereniging van Zwarte Pieten en Sinterklazen, die de kandidatuur voordroeg. De VIE wilde het nieuws nog niet officieel bekendmaken, maar de Pietengilde heeft dat toch gedaan.

"Ik zou het het liefst van de daken willen schreeuwen. Nu is er eindelijk weer iets positiefs over het sinterklaasfeest te vertellen", zegt Marc Giling van de Pietengilde.

"Feest beleven zoals we dat al generaties lang doen"

Het sinterklaasfeest ligt al een tijdje onder vuur wegens de aanwezigheid van Zwarte Piet, die een racistisch karakter zou hebben. De Pietenvereniging wil aantonen dat Zwarte Piet in zijn huidige vorm geen negatieve stereotypering is en zit de plaats op de lijst als een steun in de rug.

Toch wil de beschermde status niet zeggen dat er niets meer kan veranderen aan Sinterklaas. "Het is een dynamisch feest, de tijdsgeest heeft invloed, maar we kunnen er zo wel voor zorgen dat de bevolking het feest blijft beleven zoals we dat al generaties lang doen".

Nu het sinterklaasfeest op de Nederlandse inventarisatielijst staat, kan het voorgedragen worden aan de Unesco om uitgeroepen te worden tot immaterieel werelderfgoed.