"Hoop dat sociale partners opportuniteiten aangrijpen"

Kris Peeters roept de sociale partners op om de kansen te grijpen die het federale regeerakkoord hen biedt. Dat zei hij in "De ochtend". "Ik hoop dat ze naar hun achterban trekken en zullen verdedigen dat ze willen meewerken aan de opportuniteiten die deze sociaal-economische hervorming, die nog nooit gezien is in de geschiedenis van dit land, hen biedt."

We gaan het de komende jaren moeilijk hebben, geeft Peeters toe, "maar de inspanningen op het vlak van pensioenen, gezondheidszorg, ... moeten ervoor zorgen dat de mensen er sterker uit komen". "De sociaal-economische hervorming is er niet om de mensen pijn te doen, maar om er achteraf beter van te worden."

Peeters, die genoemd wordt als minister in de nieuwe federale regering, zegt dat de regering-Michel inzet op sociaal overleg. Hij hoopt dat de werkgevers- en werknemersorganisaties de kansen aangrijpen die hen geboden worden en voluit willen deelnemen aan het 'tripartiete overleg' met de regering. "Dit is geen horrorfilm, maar een nieuw evenwicht voor mensen en bedrijven", benadrukte de CD&V'er.

Bovendien heeft CD&V ervoor gezorgd dat "het sociale gelaat van deze regering zeer duidelijk is", aldus Peeters.

Verregaande inspanningen

De vier onderhandelende partijen (CD&V, N-VA, Open Vld en MR) kwamen volgens Peeters overeen om de inspanning van ongeveer 11 miljard euro, die moet dienen om de begroting tegen 2018 in evenwicht te brengen, te realiseren via 70 procent besparingen en 30 procent nieuwe inkomsten. De besparingen worden gerealiseerd in de primaire uitgaven, zoals de overheidsdepartementen en het ambtenarenapparaat, maar ook in de sociale zekerheid.

"Dat gebeurt met respect voor de mensen, het mag niet zo zijn dat de mensen niet meer de zorgen krijgen die ze verdienen", zei Peeters. Er komt een lagere groeinorm, terwijl ook elders bespaard wordt in de sociale zekerheid. "Tijdskrediet blijft mogelijk, maar een niet-gemotiveerd tijdskrediet zal niet meer kunnen", gaf hij als voorbeeld.

Ook voor het Arco-dossier is er een oplossing, zei Peeters. De coöperanten zullen kunnen ingaan op het aanbod om 40 procent van hun spaargeld terug te krijgen, luidde het.

Toekomstig minister van Werk?

Peeters wilde nog niets kwijt over de bevoegdheidsverdeling in Michel I. Toch benadrukte hij dat CD&V de kans zal aangrijpen om "met hart en ziel belangrijke en sociale bevoegdheden uit te voeren".

Hij had ten slotte ook lovende woorden voor de verschillende onderhandelaars. Zo zei hij over zijn collega-coformateur dat Michel "prachtig werk heeft geleverd" en dat het coformateurschap "echt gewerkt heeft". Over Wouter Beke zei hij dat hij hoopte dat er enkele mooie bevoegdheden worden gereserveerd voor CD&V.