"Zweedse coalitie, ook wat aantal vrouwen betreft"

Voor de verkiezingen beloofden de partijvoorzitters van CD&V, Open VLD en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) dat ze er zouden op toezien dat de helft van de ministers in de nieuwe federale regering vrouwen zouden zijn. Vandaag brengen de vrouwenorganisaties die eerder gemaakte belofte nog eens fijntjes in herinnering. "Maak van de nieuwe federale regering een échte Zweedse coalitie."
Van de 24 nieuwe Zweedse ministers zijn er 12 een vrouw.

Op 21 mei verscheen in De Standaard het manifest "fifty-fifty", een initiatief van onder meer vrouwenorganisatie Amazone, de Vrouwenraad en het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. De oproep om voor een vrouw te stemmen zodat meer vrouwen de weg naar de hoogste politieke echelons zouden vinden, werd ondersteund door de vrouwenverenigingen in ons land maar ook door verscheidene toenmalige ministers, partijvoorzitters Europarlementsleden, Kamerleden en senatoren.

Partijvoorzitters Wouter Beke (CD&V), Gwendolyn Rutten (Open VLD) en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) beloofden zelfs plechtig om te ijveren voor meer vrouwelijke excellenties.

Vandaag worden ze nog eens aan die belofte van toen herinnerd. "Wij hopen dat de "Zweedse" coalitie een voorbeeld neemt aan het echte Zweden, waar de nieuwe regering de helft vrouwelijke ministers telt. Of aan Vlaanderen, waar de minister-president door drie vrouwelijke viceminister-presidenten ondersteund wordt", luidt het in een verklaring.

"Zullen we in de kranten eindelijk het volgende lezen: "België telt evenveel vrouwen als mannen in de nieuwe regering, geleid door de jongste premier ooit"?"