BBC strikt wereldsterren voor nieuw promotiefilmpje

Pharrell Williams, Kylie Minogue, Jools Holland, de jongens van One Direction, Dave Grohl, Lorde... Het is slechts een greep uit de indrukwekkende lijst internationale sterren uit de muziekwereld die de BBC in een filmpje heeft samen gekregen om het nieuwe initiatief BBC Music te promoten. Niet iedereen onthaalt de clip even positief.

Zeventien jaar nadat de BBC onverwacht een wereldhit heeft gescoord door een schare internationale muzieksterren samen te brengen voor een cover van "Perfect day" van Lou Reed, heeft de Britse openbare omroep opnieuw een indrukwekkende groep zangers bijeen gekregen voor een nieuw promotiefilmpje.

Deze keer vormt de hit "God only knows" van de Beach Boys uit 1966 de basis voor een clip die BBC Music in de verf moet zetten. Dat nieuwe muziekinitiatief moet een platform worden dat nieuw talent ondersteunt en dat klassieke muziek ingang helpt te vinden in Britse basisscholen.

Het promotiefilmpje werd gisteravond simultaan uitgezonden op zowat alle nationale en internationale BBC-netten en toont onder anderen Pharrell Williams, Kylie Minogue, Jools Holland, de jongens van One Direction, Dave Grohl en Lorde aan het werk. Ook Elton John, Stevie Wonder, Emeli Sandé, Chris Martin, Sam Smith, Chrissie Hynde, Jamie Cullum en de oorspronkelijke componist Brian Wilson zelf hebben hun medewerking verleend.

Net als 17 jaar geleden, verschijnt ook deze cover als single waarbij de opbrengst naar het goede doel gaat. Toch zijn de reacties op het filmpje niet onverdeeld positief. Critici hekelen de boodschap die de BBC uitstraalt als zou de Britse openbare omroep zichzelf als "onmisbaar" in het medialandschap beschouwen. Alleen al de keuze van het nummer met lyrics als "God only knows what I'd be without you" ("God mag weten wat ik zonder jou zou doen"), bestempelen sommigen als weinig subtiel.

Het eigenlijke filmpje kan u hieronder bekijken: