Bergen verwacht twee miljoen bezoekers als culturele hoofdstad van Europa

Bergen, de hoofdplaats van de provincie Henegouwen, mag zich volgend jaar de culturele hoofdstad van Europa noemen. Het programma van "Mons 2015", dat draait rond het thema "De metamorfose", werd gisteren voorgesteld. Algemeen commissaris Yves Vasseur verwacht twee miljoen bezoekers.

De officiële opening van "Mons 2015" vindt plaats op zaterdag 24 januari. Men verwacht die dag 100.000 mensen in Bergen.

Een ander hoogtepunt wordt het eerste weekend van april, wanneer vijf nieuwe musea en een nieuw muziekcentrum de deuren openen.

Een van de grootste publiekstrekkers wordt een tentoonstelling over Vincent Van Gogh, waarvoor 250.000 bezoekers verwacht worden. Een andere kunstenaar die ook in Bergen verbleef, de Franse dichter Verlaine, krijgt ook een tentoonstelling. De Vlaamse hedendaagse kunstenaar Arne Quinze zal in Bergen een van zijn bekende houten structuren oprichten.

Het slotfeest vindt midden december plaats. Het zal worden gerealiseerd door de Henegouwse Daphné Cornez. Zij is bekend als artistiek directeur van de openingsceremonie van het WK voetbal in Brazilië.

Bergen is de eerste Waalse culturele hoofdstad van Europa. Eerder mochten in België al de steden Antwerpen, Brussel en Brugge die titel voeren.