Ebola-epidemie kan West-Afrika duur te staan komen

De economische kost van ebola zou voor West-Afrika kunnen oplopen tot 32,6 miljard dollar (25,7 miljard euro) tegen eind 2015, als de epidemie zich uitbreidt buiten de drie landen die vandaag getroffen zijn. Dat heeft de Wereldbank becijferd.
A2014

Ebola heeft tot nu toe bijna 3.500 mensenlevens geëist in West-Afrika, vooral in Liberia, Guinee en Sierra Leone. De economische gevolgen zijn nu al "zwaar" in die drie landen, maar zouden "catastrofaal" kunnen worden als de epidemie niet wordt ingedijkt.

De gevolgen zouden wel beperkt kunnen blijven als "onmiddellijke" actie van de internationale gemeenschap de epidemie kan afremmen en als de "angstfactor" kan worden verzacht. Daardoor sluiten buurlanden hun grenzen of schorten ze hun handelsbetrekkingen op, waardoor de economische impact van het virus wordt vergroot.

De ebola-epidemie heeft ook in Europa invloed. Het aandeel van het Britse mijnbedrijf London Mining op de beurs van Londen is vanmiddag met 77,4 procent gedaald. Het bedrijf had een waarschuwing omdat de epidemie in Afrika investeerders afschrikt om de noodzakelijke kapitalen aan te brengen. De groep concentreert zijn activiteiten op de ijzerertsmijn van Marampa in Sierra Leone, een van de landen die het zwaarst getroffen zijn door de epidemie.

Een verspreiding van het virus in Europa acht de Europese Commissie onwaarschijnlijk. Eerder deze week is de ziekte wel vastgesteld bij een verpleegster in de Spaanse hoofdstad Madrid. De vrouw is besmet geraakt door een missionaris die zelf in West-Afrika besmet was geraakt. Door die eerste besmetting op het Europese continent zijn in Spanje nu zes patiënten opgenomen in het ziekenhuis.Een 50-tal anderen worden nauwlettend opgevolgd.