Financieel directeur Wereldbank geeft controversiële bonus op

De Wereldbank had aan minstens vier van haar toplui bonussen toegekend op het moment dat de instelling een besparingsplan doorvoerde. Badré kreeg een bonus van 94.000 dollar tijdens fiscaal jaar 2014, bovenop zijn jaarlijkse nettosalaris van zowat 380.000 dollar.

Het nieuws over de premie zorgde intern voor heel wat ophef aangezien Badré nauw betrokken is bij de herstructurering van de instelling die strijdt tegen armoede. De herstructurering houdt onder andere in dat er over een periode van drie jaar 400 miljoen dollar moet worden bespaard en er mogelijk ook jobs sneuvelen.

In een interne memo stelde de personeelsorganisatie zich vragen bij het uitkeren van dergelijke bonussen op een moment dat er aan de ongeveer 10.000 werknemers "opofferingen" worden gevraagd.

Het instituut verdedigde de bonussen aanvankelijk en voerde aan dat ze ervoor zorgen dat er leidinggevenden van een "hoog kaliber" kunnen worden aangetrokken. Dinsdag wijzigde de Wereldbank echter dat discours en klonk het dat er begrip was voor de gevoelens van het personeel ten aanzien van de herstructurering.