Hoe zal de regering-Michel I eruitzien?

Nu de regeringspartners een regeerakkoord hebben gesloten, kunnen de ministersposten worden bekeken. Welke politici maken kans op een plekje in de centrumrechtse regering-Michel I? Bij de verschillende partijen worden al enkele namen genoemd. We geven ze, onder voorbehoud, aan u mee.
Nicolas Maeterlinck

Vandaag om 8.30 uur hebben de twee coformateurs Michel en Peeters verslag uitgebracht bij koning Filip. De rest van de dag besteden de coalitiepartijen aan een technische lezing van het akkoord. Daarna wordt ook gecommuniceerd over de inhoud ervan.

Ook de ministersposten worden de komende dagen verdeeld. Daar zouden de onderhandelaars al vrij ver staan. Gisterenavond raakte al bekend dat de nieuwe regering-Michel 14 ministers en 4 staatssecretarissen zal tellen. De N-VA krijgt 3 ministers en 2 staatssecretarissen, CD&V en Open VLD elk 2 ministers en 1 staatssecretaris. De MR krijgt als enige Franstalige partij 7 ministerposten, premier Michel en zes ministers.

Per partij circuleren er al verschillende namen voor de verschillende ministersposten. Bij N-VA wordt Jan Jambon genoemd voor de post van vicepremier en Binnenlandse Zaken. Ook Europees Parlementslid Johan Van Overtveldt (Financiën?) en Kamerlid Steven Vandeput zouden volgens VRT-journalist Marc Van de Looverbosch kans maken op een ministerpost. Kamerlid Theo Francken en Vlaams parlementslid Elke Sleurs zijn de vaakst genoemde namen voor de post van staatssecretaris.

Bij CD&V zouden Kris Peeters, Koen Geens en Pieter De Crem een kans maken. Peeters zou vicepremier worden en daarnaast een sociale portefeuille (Werk of Economie)krijgen. De Crem zou volgens De Tijd het aanbod hebben gekregen om staatssecretaris voor Buitenlandse Handel te worden.

Voor Open VLD worden Maggie De Block en Alexander De Croo genoemd. De Block zou als arts mogelijk Volksgezondheid krijgen, De Croo zou ook vicepremier voor de Vlaamse liberalen worden en de post van Pensioenen behouden. Alle namen zijn onder voorbehoud, er zijn nog geen officiële mededelingen gedaan.

Bij de MR lekt er minder uit. Ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders drukte vandaag wel de wens uit om op post te blijven en dat is dus Buitenlandse Zaken.

Reynders weer op Buitenlandse Zaken?

Aan Franstalige kant, bij MR dus, wordt gesproken over Didier Reynders, Christine Defraigne, Willy Borsus, Marie-Christine Marghem en Olivier Chastel. Het hoge aantal ministers is te wijten aan het feit dat zij de enige Franstalige partij zijn. In de grondwet staat immers dat het aantal Vlaamse en Waalse ministers gelijk moet zijn in de federale regering. Zij slaan dus een dubbele slag: zowel het Franstalige monopolie op federale ministers als de premier zijn gereserveerd voor MR.

Didier Reynders zei vanochtend dat hij vicepremier wordt in de nieuwe regering, maar of hij weer minister van Buitenlandse Zaken wordt, liet hij nog in het midden. "Ik zou dat graag doen, maar we zijn nog niet zo ver."

VRT-journalist Marc Van de Looverbosch zei in "De ochtend" dat er nog niets zeker is, en dat er wel enkele gokjes kunnen gedaan worden wat de bevoegdheidsverdeling betreft. Zo zou Maggie De Block volgens hem azen op een domein zoals Volksgezondheid met haar opleiding als dokter. "N-VA zal willen wegen in een doorslaggevend domein, zoals Asiel en Migratie of Binnenlandse Zaken", aldus Van de Looverbosch.

Er moeten bovendien ook nog andere posten worden verdeeld, zoals het voorzitterschap van het parlement. Daarbij wordt Siegfried Bracke van N-VA genoemd als mogelijk voorzitter van de Kamer. In de Senaat circuleren de namen van de Vlaamse liberalen Rik Daems, Jean-Jacques De Gucht en Lode Vereeck.

Nicolas Maeterlinck

Partijcongressen doorslaggevend

De N-VA organiseert donderdagavond een ledencongres waar zal worden gestemd over regeringsdeelname. Ook CD&V opteert voor die dag. Volgens Gwendolyn Rutten zal ook Open VLD morgen tijdens het ledencongres stemmen. Dat zei ze in "De ochtend".

Als alle partijen met de regeringsdeelname hebben ingestemd, kan de nieuwe ploeg naar de Kamer om er het regeerakkoord voor te stellen. Dat gebeurt op dinsdag. Donderdag kan dan worden gestemd.