Idee voor "veiligheidszone in Syrië" wint veld

Er gaan steeds meer stemmen op om een veiigheidszone in het noorden van Syrië in te richten om Syrische vluchtelingen daar een veilig onderkomen te geven. De limieten van een luchtoorlog tegen de terreurgroep IS komen aan het licht.

Turkije -dat veel Syrische vluchtelingen opvangt- vraagt al jaren dat de internationale gemeenschap een veiligheidszone zou inrichten, maar tot nu toe kreeg die oproep weinig gehoor.

Vandaag heeft de Franse president François Hollande zich als eerste westers staatshoofd achter een dergelijke veiligheidszone geschaard. Kort daarop lieten de Verenigde Staten en Groot-Brittannië weten dat ze dat plan zullen bestuderen.

Een gelijkaardig geluid kwam er vanavond uit het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie. Woordvoerder admiraal John Kirby liet opmerken dat de intensieve luchtaanvallen van de voorbije dagen de opmars van de terreurgroep IS in de Syrisch-Koerdische stad Kobani weliswaar gestopt lijkt te hebben.

Toch geeft ook Kirby toe dat "luchtaanvallen niet zullen volstaan om de stad Kobani te redden", al merkte hij wel op dat Kobini "geen strategisch objectief is en de VS zich vooral richten op het vernietigen van de infrastructuur zoals troepen en commandoposten van Islamitische Staat".

Staffan de Mistura, de speciale VN-gezant voor Syrië, waarschuwde vandaag nog eens dat de wereld spijt zal hebben als Kobani in handen zou vallen van IS. "We need to act now", zei de Mistura.

Geen veiligheidszone zonder troepen

Tot nu toe hebben de westerse landen de eis om troepen naar Syrië te sturen, afgewimpeld. Een veiligheidszone langs de grens met Turkije tot stand brengen waar Syrische vluchtelingen veilig in eigen land kunnen worden opgevangen worden, klinkt mooi, maar heeft natuurlijk zin als er troepen ter plaatse zijn om die veiligheid te verzekeren, "boots on the ground" dus en dat was tot nu toe onbespreekbaar.

Admiraal Kirby verwijst dan ook naar de noodzaak van de aanwezigheid van "competente troepen" en hij noemde met name (seculiere) Syrische rebellengroepen of Iraakse regeringstroepen.

Die vechten echter al tegen IS en lijken voorlopig elk in hun land niet in staat om IS en andere terreurgroepen zoals het Nusrat-front terug te dringen. Een betere training en steun aan die troepen zal hoe dan ook tijd vergen en zo veel tijd hebben de inwoners en Syrische Koerden die Kobani verdedigen, wellicht niet.

En zo keert de hete aardappel terug: een veiligheidszone op korte termijn houdt in dat internationale troepen synoniem worden voor westerse of NAVO-eenheden. Voorlopig nog onbespreekbaar, maar wie had enkele maanden geleden nog kunnen denken dat Amerikaanse, Franse, Britse, Belgische en Arabische vliegtuigen bombardementen zouden uitvoeren in Irak en in Syrië?

AP2011

NAVO klaar om Turkije te verdedigen

De nieuwe NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg reist morgen naar Turkije voor gesprekken met de regering. Enkele dagen geleden had Stoltenberg nog gewaarschuwd dat de NAVO bereid is om troepen te sturen als lidstaat Turkije bedreigd wordt.

Op een paar occasionele obussen over de grens na, heeft de terreurgroep IS Turkije nog niet rechtstreeks aangevallen, maar wel hebben de gevechten in Kobani geleid tot gewelddadige rellen in Turks-Koerdistan. Daarbij zouden 19 doden zijn gevallen bij rellen tussen boze Koerdische betogers en Turkse veiligheidstroepen.