Indexsprong is meevaller voor Vlaamse begroting

De indexsprong van de regering-Michel is een meevaller voor de Vlaamse, Franstalige en Brusselse regeringen. Daardoor kunnen die eenmalig een loonsverhoging overslaan van hun ambtenaren en onderwijsmensen.
Vlaams minister-president Geert Borgeois

Als de zogenaamde spilindex, een bepaalde grens in de index, wordt overschreden, krijgt al wie betaald wordt door de overheid een loonsverhoging van 2 procent. Het Federaal Planbureau voorspelde gisteren dat die spilindex in maart van volgend jaar zal worden overschreden. 

Maar door de beslissing van de federale regeringsonderhandelaars om een eenmalige indexsprong door te voeren, zullen de deelstaten ook één jaar die loonsverhoging niet moeten doorvoeren.

Voor de Vlaamse regering zou dat naar schatting 200 miljoen euro besparen, geld dat niet moet worden uitgegeven. Voor de Brusselse en Franstalige regering zijn er nog geen cijfers.

De Vlaamse regering laat weten dat de indexsprong dus ook aan hen meer ruimte geeft, bijvoorbeeld als bij de begrotingscontrole in het voorjaar zou blijken dat de economische situatie minder goed is dan eerst gedacht.