Kenyatta probeert proces af te wenden in Den Haag

De Keniaanse president Uhuru Kenyatta getuigt voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat moet beslissen of er een rechtszaak tegen hem komt in verband met het postelectoraal geweld in Kenia, in 2007. Kenyatta wordt daarvoor mede verantwoordelijk gehouden, maar ontkent elke betrokkenheid.

Bij zijn aankomst in de rechtszaal was Kenyatta vergezeld door tientallen aanhangers, onder wie ook veel parlementsleden die met hem zijn meegereisd. Het is de eerste keer dat een staatshoofd in functie voor het Strafhof verschijnt. Nochtans is Kenyatta al eerder voor het hof verschenen, maar toen was hij nog geen president.

Kenyatta wordt ervan verdacht dat hij mee achter het etnisch geweld zit van na de presidentsverkiezingen van 2007. Daarbij vielen toen meer dan 1.000 doden en werden zo'n 500.000 mensen op de vlucht gedreven. Kenyatta was toen bondgenoot van president Mwai Kibaki, wiens herverkiezing in 2007 gecontesteerd werd.

Uhuru Kenyatta heeft nu tijdelijk de macht overgedragen aan vicepresident William Ruto, die overigens ook nog moet terechtstaan in verband met datzelfde postelectoraal geweld.

De president pleit onschuldig, maar de openbare aanklager zegt dat de Keniaanse regering bewijzen achterhoudt. De verdediging voert aan dat de bewijslast gewoonweg zwak is en wil dat Den Haag de hele rechtszaak laat vallen.

AP2008

Hoe dan ook is de zaak tegen Kenyatta niet van die aard om het vertrouwen in Afrika tegenover het Internationaal Strafhof te vergroten. Met name bij de Afrikaanse Unie groeit het wantrouwen tegenover de rechtbank omdat Den Haag tot nu toe vooral Afrikanen heeft veroordeeld of probeert voor de rechter te brengen. Zo is bijvoorbeeld ook de Soedanese president Omar al-Bashir (foto) aangeklaagd wegens misdaden tegen de mensheid.

Luis Moreno Ocampo, de voormalige aanklager van het Internationaal Strafhof, erkent dat de zaak tegen Kenyatta "niet goed loopt", maar beschouwt diens aanwezigheid in Den Haag toch als een bewijs van welwillendheid.