Lawrence: "Dit is geen schandaal, het is een seksueel misdrijf"

"Dit is seksuele aanranding. Het is walgelijk. De wetten moeten veranderen en wij moeten veranderen." Met die woorden reageert de Amerikaanse actrice Jennifer Lawrence in een interview met Vanity Fair voor het eerst op de naaktfoto's die eind augustus op het internet zijn geplaatst nadat haar iCloudaccount was gehackt.

Sinds haar naaktfoto's op het internet zijn verschenen, heeft Lawrence het stilzwijgen over de zaak bewaard. Reageren doet ze nu alsnog en wel in een interview met Vanity Fair dat morgen verschijnt.

"Ik was zo bang", vertelt ze. "Ik wist niet hoe dit mijn carrière zou beïnvloeden. Het is niet omdat ik een publieke figuur ben, een actrice, dat ik hierom heb gevraagd. Dit hoort er niet bij. Het is mijn lichaam en het hoort mijn keuze te zijn. Het feit dat het mijn keuze niet was, is absoluut walgelijk. Ik kan niet geloven dat we in zo'n wereld leven."

Naar eigen zeggen heeft ze al herhaaldelijk geprobeerd een schriftelijke verklaring bijeen te pennen, zonder succes. "Ik moest telkens huilen of ik werd kwaad. Ik begon een verontschuldiging te schrijven, maar er is niets waarvoor ik me hoor te verontschuldigen. Ik zat vier jaar lang in een liefdevolle en gezonde relatie. Een langeafstandsrelatie. Ofwel kijkt je vriend naar porno, ofwel kijkt hij naar jou."

"Wie de foto's bekijkt, zet het seksueel misdrijf verder"

"Dit is geen schandaal, het is een seksueel misdrijf", gaat ze voort over de juridische gevolgen van het lek. "Dit is seksuele aanranding. Het is walgelijk. De wetten moeten veranderen en wij moeten veranderen. De websites die de foto's online hebben geplaatst zijn verantwoordelijk. Winst maken is het eerste waaraan ze denken wanneer iemand seksueel wordt uitgebuit. Ik kan er niet bij. Ik kan me niet voorstellen zo ver van het menselijke aspect te zijn verwijderd. Ik kan me niet voorstellen dat ik zo lomp, onbezorgd en leeg vanbinnen zou zijn."

Ook de mensen die de foto's bekijken, geeft ze een veeg uit de pan. "Wie ze bekijkt, zet het seksueel misdrijf verder. Je zou je moeten schamen. Zelfs mensen die ik ken en van wie ik hou zeggen me dat ze de foto's hebben bekeken. Ik wil me niet druk maken, maar tegelijk heb ik hen geen toestemming gegeven om mijn naakte lichaam te bekijken."

"Ik moet vrede met mezelf vinden"

Toch verliest ze de moed niet. Wanneer ze vertelt over het moment waarop ze haar vader telefonisch van de gelekte foto's op de hoogte bracht, eindigt ze zelfs met een humoristische noot: "Gelukkig was hij net aan het golfen, dus hij was goedgeluimd."

"De tijd heelt", besluit ze. "Ik huil er niet meer om. Ik kan niet langer kwaad zijn. Mijn geluk kan en mag niet afhangen van het feit of de daders wel of niet worden gevat. Misschien gebeurt dat nooit. Ik moet vrede met mezelf vinden."