Loterij gunt 1.215 mensen unieke blik op Magna Carta

3 februari 2015, British Library in Londen. Op die dag en die locatie vindt niks minder dan een historisch evenement plaats. Voor het eerst sinds de documenten in 1215 zijn opgesteld, zullen de 4 overgebleven, originele exemplaren van de Magna Carta worden samengebracht. 1.215 mensen krijgen het privilege dat moment bij te wonen. De gelukkigen worden via een loterij gekozen.

De Magna Carta werd in 1215 door de Engelse koning Jan zonder land uitgevaardigd en geldt als één van de belangrijkste historische documenten uit de Engelse geschiedenis en bij uitbreiding de wereldgeschiedenis.

In de oorkonde erkent Jan zonder land dat de koning niet boven de wet staat. Hij belooft zijn onderdanen niet langer aan willekeur op vlak van belastingen en rechtspraak te onderwerpen en erkent dat de inwoners van Engeland bepaalde fundamentele rechten hebben. Daarmee geldt de Magna Carta als het allereerste document dat de absolute macht van een monarch inperkt en bijgevolg als een mijlpaal van vrijheid en democratie.

4.000 woorden

Hoeveel exemplaren destijds van de oorkonde zijn opgemaakt, is niet precies geweten. Wel staat vast dat vandaag slechts 4 originele versies uit 1215 zijn overgebleven. Het gaat telkens om een enkel vel perkament dat met de hand is beschreven. De tekst telt zo'n 4.000 woorden en is geschreven in middeleeuws Latijn.

Twee exemplaren bevinden zich in de British Library in Londen. Een derde maakt deel uit van het archief van de Lincoln Cathedral. Het vierde en laatste is eigendom van de Salisbury Cathedral.

Loterij

Ter gelegenheid van de 800e verjaardag van de Magna Carta worden deze vier originele exemplaren voor het eerst sinds 1215 opnieuw samengebracht. Dat gebeurt op 3 februari 2015 in de British Library in Londen.

Slechts 1.215 mensen krijgen de gelegenheid dit unieke moment bij te wonen. Een loterij zal de gelukkigen aanduiden.