Nieuw Kinderarmoedefonds investeert 340.000 euro

Een jaar na de lancering van het Kinderarmoedefonds, waarvan het beheer in handen ligt van de Koning Boudewijnstichting, investeert het fonds meteen 340.000 euro. Dat geld wordt geïnvesteerd in drie verschillende projecten. Dat heeft het Kinderarmoedefonds zelf bekendgemaakt.

Uit cijfers blijkt dat een op de tien kinderen in Vlaanderen geboren wordt in een kansarm gezin, wat neerkomt op zo'n 130.000 kinderen. Daarom investeert het Kinderarmoedefonds in innovatieve projecten waar burgers, bedrijven, lokale besturen, mensen in armoede en wetenschappers samenwerken.

Na een oproep werden 55 projecten ingediend. Het bestuurscomité hield na een strenge selectieprocedure uiteindelijk drie projecten over.

Het Voorschools Taalatelier in Heusden-Zolder krijgt gespreid over twee jaar 40.000 euro. Dit project werkt aan preventieve taalsimulering bij kansarme en anderstalige baby's en peuters.

Het OCMW Vilvoorde ontvangt over drie jaar 120.000 euro voor hun integrale gezins- en opvoedingsondersteuning via individuele begeleiding.

De crèche "D'n Opvang" in Oostende krijgt 180.000 euro gespreid over drie jaar. Het is een laagdrempelige kinderopvang voor en met ouders in armoede die tewerkgesteld en opgeleid worden tot kinderverzorgsters.

"Kinderarmoede bestrijden doe je niet door een reddingsboei te gooien, wel wat deze winnende projecten doen: een rode draad trekken tussen sterkere en kwetsbaardere mensen", zegt voorzitter Peter Adriaenssens. Tegen eind 2015 wil het fonds 900.000 euro verzamelen.

Kristy-Anne Glubish / Design Pics Inc.