Nieuwe regering zal opvolger voor F-16 kiezen

De nieuwe regering-Michel die in de steigers staat, zal een opvolger voor het gevechtsvliegtuig F-16 kiezen. Dat staat in een onderdeel van het regeerakkoord dat de vier coalitiepartijen vanavond goedgekeurd hebben.

Volgens de tekst zal de nieuwe regering een beslissing nemen die ons land zal toelaten om op lange termijn een capaciteit aan jachtvliegtuigen te behouden. Ook zal een strategische oriëntatie worden uitgetekend voor de opvolging van fregatten en ander materiaal zoals onder meer drones.

De discussie van de intussen wat verouderde F-16's woedt al een tijdje. Die toestellen zijn weliswaar gemoderniseerd, maar kunnen uiteraard niet nog eens decennia ingezet worden, zeker nu de wereld in Irak en Syrië, maar ook elders minder veilig lijkt te worden.

In linkse kringen wordt de aankoop van nieuwe toestellen onder vuur genomen wegens erg duur, maar ook omdat sommigen vinden dat ons land beter zou inzetten om andere terreinen binnen het leger zoals transporttoestellen. Die partijen zitten echter niet in de regering-Michel.

Welke toestellen er aangekocht zullen worden, zal later beslist worden, maar de levensduur van de F-16's loopt volgend decennium ten einde en tussen bestelling en levering zitten ook enkele jaren. Het leger zou de voorkeur geven aan de Amerikaanse F-35, ook bekend als "Joint Strike Fighter" (links), maar die is vrij duur. Een alternatief is de F-18 Super Hornet, maar die zou dan weer duurder in onderhoud zijn.

A2011

Nog in Afghanistan, weg uit Libanon

Tegelijk hebben de vier regeringspartijen ook een akkoord bereikt over de inzet van Belgische militairen bij buitenlandse missies.

Zo zullen Belgische militairen ook na nieuwjaar actief blijven in Afghanistan, zij het niet langer bij gevechtsoperaties. De voorbije jaren hebben onze militairen daar verkenningsmissies uitgevoerd, de luchthaven van Kaboel beveiligd en hebben F-16's gevechtsmissies uitgevoerd tegen de talibanrellen in het zuiden.

Die operaties worden nu beeindigd, maar vanaf volgend jaar zouden onze militairen wel de Afghaanse troepen verder opleiden. Ons land zou daarvoor 75 tot 110 mensen inzetten.

Wel zou de regering onze troepen terugtrekken uit de VN-operatie in het zuiden van Libanon. Sinds 2006 zijn Belgische militairen daar actief als blauwhelmen en zijn ze vooral bezig met het opruimen van mijnen. Die militairen zouden dit jaar nog teruggehaald worden.

Meest gelezen