Oeuvre Rembrandt is stuk groter dan eerder gedacht

De afgelopen jaren zijn 60 "nieuwe" schilderijen toegeschreven aan Rembrandt. Dat schrijft kenner Ernst van de Wetering in het zesde en laatste deel van een omvangrijke overzichtscatalogus, dat vandaag is voorgesteld in het Rijksmuseum in Amsterdam.
AP2009

Van veel van die 60 schilderijen werd eerder juist gezegd dat ze niét van Rembrandt waren, maar van een leerling of tijdgenoot. Zelfs in eerdere edities van de oeuvrecatalogus die vandaag is voorgesteld, stond dat nog te lezen.

Maar nieuwe technieken zoals röntgen- en infraroodonderzoek hebben aan het licht gebracht dat ze toch van de hand van de meester moeten zijn. Rembrandts oeuvre bestaat nu uit 340 schilderijen. Bij de laatste inventarisatie in 1986 werden er "maar" 280 geteld.

"Te hard met de bezem geveegd"

"Men wilde in die tijd het oeuvre van Rembrandt radicaal zuiveren", zegt Ernst van de Wetering, sinds 1993 hoofd van het Rembrandt Research Project, dat al sinds 1968 onderzoek doet naar de echtheid van schilderijen van Rembrandt (1606-1669).

Volgens Van de Wetering werd er in het verleden "te hard met de bezem geveegd". "De argumenten waren tamelijk primitief", zegt hij. Dat iemand vond dat een werk er niet uitzag als een typische Rembrandt, was genoeg om het niet meer aan hem toe te schrijven.

Van de Wetering nam alle werken nog eens opnieuw onder de loep. "In 46 jaar heb ik zoveel inzicht gekregen in Rembrandts techniek, materiaalgebruik en gedachtewereld, dat ik met sterke argumenten kom om die schilderijen weer aan Rembrandt toe te schrijven."