Sloveense kandidaat-commissaris Alenka Bratusek afgewezen

De bevoegde commissies van het Europees Parlement willen niet dat de Sloveense kandidate Alenka Bratusek toetreedt tot de nieuwe Europese Commissie. De Sloveense oud-premier werd vanavond met ruime meerderheid weggestemd.

In de commissies Milieu en Industrie gaf een ruime meerderheid van 113 tegen 12 leden bij twee onthoudingen Bratusek een negatieve beoordeling mee. De liberale stuitte op zwaar verzet omdat een Sloveense corruptiecommissie de omstandigheden van haar voordracht onderzoekt. Ook kon Bratusek tijdens haar hoorzitting maar weinig parlementsleden overtuigen dat ze voldoende beslagen is om als vicevoorzitster in de Commissie van Jean-Claude Juncker de uitbouw van een Europese energieunie te realiseren.

De adviezen van de bevoegde commissies worden nu overgemaakt aan de fractieleiders van het halfrond. Het Europees Parlement kan geen individuele kandidaten afwijzen, maar moet wel de voltallige Commissie van Juncker goedkeuren. De Luxemburger zal zich dus tot de Sloveense regering moeten wenden om een nieuwe kandidaat voor te dragen. De liberale fractie eist alvast een nieuwe liberale kandidaat.