Twee Amerikanen en Duitser krijgen Nobelprijs Chemie

De Nobelprijs Chemie gaat dit jaar naar de Amerikanen Eric Betzig en William Moerner, en de Duitser Stefan Hell. Dat heeft net het Nobelprijscomité bekendgemaakt in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Ze krijgen de prijs voor hun werk op het vlak van de ontwikkeling van fluorescentiemicroscopie.

Het Nobelprijscomité lijkt dit jaar te kiezen voor trio's, want eerder gingen ook al de prijzen voor Geneeskunde en Fysica naar een drietal.

Betzig, Moerner en Hell zijn er met de hulp van fluorescerende molecules in geslaagd de mogelijkheden van de optische microscopie uit te breiden tot nanoscopie. Daardoor is het mogelijk geworden om in levende wezens binnen te kijken om bijvoorbeeld de werking van eiwitten te bestuderen, wat een revolutie voor de biologie en de geneeskunde heeft betekend.

De enige Belg die ooit de Nobelprijs Chemie won, was Ilya Prigogine, in 1977.