Wurst: "Komedie? Ik ben niet zo grappig, denk ik"

"Het kan me weinig schelen. Ze hebben vast andere dingen te doen en zijn bovendien niet verplicht naar me te komen luisteren." Met die woorden dient Conchita Wurst de conservatieve Europees Parlementsleden van antwoord die stellen dat haar bezoek aan het Europees Parlement vandaag een stukje komedie is. "Zelf in de politiek stappen? Dat kan ik me niet voorstellen."

Wurst bezoekt het Europees Parlement op uitnodiging van een aantal Europees Parlementsleden. Samen vragen ze aandacht voor meer respect en tolerantie voor wie "anders" is, zoals mensen die tot de LGBT-gemeenschap (lesbian, gay, bisexual en transgender) behoren.

Naast optreden op het plein voor het parlementsgebouw, heeft de Oostenrijkse winnaar van het jongste Eurovisiesongfestival ook de pers toegesproken. Daarbij maakte ze duidelijk dat ze de kritiek van sommige conservatieve Europees Parlementsleden dat haar bezoek louter een stukje komedie is niet aan haar hart laat komen. "Komedie? Ik ben niet zo grappig, denk ik", zei ze. "Het kan me weinig schelen. Ze hebben vast andere dingen te doen en zijn bovendien niet verplicht naar me te komen luisteren."

"Politici moeten democratie en gelijke rechten nastreven"

Jaloers op hun functie is ze in elk geval niet. "Zelf in de politiek stappen? Dat kan ik me niet voorstellen. Misschien denk ik er over 20 jaar anders over. Overigens: ik vind dat kunstenaars zich veel vrijer kunnen uitdrukken dan politici."

Meteen voegde ze de daad bij het woord door zich voluit vóór het homohuwelijk uit te spreken. "Ik snap niet waarom het homohuwelijk voor sommige mensen een probleem vormt. In een perfecte toekomst hoeven we het niet langer over irrelevante zaken als seksuele oriëntatie of huidskleur te hebben. Ik snap dan ook niet waarom sommige politici nog steeds zo bang zijn."

"Ik ben geen politicus. Ik snap dat je niet iedereen blij kan maken. Niemand heeft evenwel gezegd dat het makkelijk zou zijn. Het is de taak van politici om democratie en gelijke rechten na te streven."