Zeeland licht tipje van vluchtelingengeschiedenis

De Nederlandse provincie Zeeland heeft een digitale databank gemaakt van alle Belgische vluchtelingen die er tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleven. Geïnteresseerden kunnen er de namenlijsten raadplegen en de originele, ingescande documenten raadplegen.

Onze landgenoten staken vooral tijdens de eerste maanden van de Duitse inval, van augustus tot en met oktober 1914, de Belgisch-Nederlandse grens over. De grootste piek in het aantal vluchtelingen kwam er na de val van Antwerpen op 9 oktober. Alles samen vluchtten meer dan 500.000 Belgen naar Nederland.

Nederland was in de Eerste Wereldoorlog neutraal gebied. De Belgen vluchtten naar Zeeuws-Vlaanderen of, via de oostgrens, naar West-Brabant.

Zo'n 40.000 vluchtelingen verbleven langere tijd op verschillende plaatsen in Zeeland. Het zijn de namen van die mensen, die bijvoorbeeld in een Zeeuws kamp verbleven, die gearchiveerd werden. Wie een kijkje wil nemen in het archief kan terecht op de website zeeuwengezocht.nl