Zwangerschapsvergiftiging sneller op te sporen

Onderzoekers van het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk en de Universiteit Hasselt in Diepenbeek hebben een methode ontdekt die het mogelijk maakt om symptomen van zwangerschapsvergiftiging in een vroeg stadium op te sporen. Tot dusver kan dat alleen in een later stadium worden ontdekt, en kan de ziekte ernstige gevolgen hebben voor moeder en baby.

Preclampsie of zwangerschapsvergiftiging is een ernstige ziekte die jaarlijks zo'n 2 tot 3 procent van de zwangere vrouwen treft. Ze kan verantwoordelijk zijn voor een slechte uitkomst voor moeder en baby, soms zelfs met sterfte tot gevolg.

Het syndroom ontstaat doordat het hart- en vatenstelsel van de zwangere vrouw zich niet goed aanpast aan de zwangerschap. Een mechanisme dat tot dusver pas kon worden vastgesteld in een vergevorderd stadium van de zwangerschap door een onderzoek dat niet zonder risico voor moeder en baby is.

Nu heeft een team van de Universiteit Hasselt en het Ziekenhuis Oost-Limburg een veilige methode ontdekt om het bloedvatenstelsel van zwangere vrouwen te onderzoeken en de symptomen van zwangerschapsvergiftiging in een vroeg stadium op te sporen. "Deze techniek bestaat uit de combinatie van een echografie en een cardiografie", zegt de teamleider, professor Gyselaers. "Hiermee kunnen we eventuele complicaties tot op zekere hoogte voorspellen."

Internationale experten zijn lovend over de bevindingen. Ze zullen hierover hun ervaringen delen tijdens een internationaal congres dat volgende week in Hasselt plaatsvindt.

Science Photo Library