"C'est bizarre", is Modiano's reactie op zijn Nobelprijs

Patrick Modiano heeft zeer verheugd gereageerd op zijn Nobelprijs. Dat zegt Antoine Gallimard, directeur van de gelijknamige uitgeverij Gallimard, die hem via de telefoon op de hoogte bracht van het nieuws. "C'est bizarre", waren zijn woorden, wat volgens Gallimard een reactie is die helemaal strookt met de bescheiden aard van Modiano.

Modiano "vraagt zich af waarom het Nobelprijscomité voor hem heeft gekozen", maar laat weten dat hij op 10 december naar Stockholm zal gaan om zijn onderscheiding en de Zweedse kronen die daarmee verbonden zijn, in ontvangst te nemen.

Modiano is al gefeliciteerd door de Franse president François Hollande en premier Manuel Valls. Hollande noemde Modiano's werk "zowel aanzienlijk als subtiel". "Hij voert zijn lezer tot in de diepste troebelen van de bezettingsperiode", zo staat het in een communiqué van het Elysée. Ook de "grote invloed" van Modiano op de Franse literatuur wordt geprezen.

Premier Valls noemt de Nobelprijs voor Modiano "verdiend". "Iedereen in Frankrijk kent Modiano en heeft wel eens een roman van hem gelezen", zegt de premier.