"Gorbatsjov heeft het ziekenhuis verlaten"

De voormalige Russische president Michail Gorbatsjov (83) heeft na een dag het ziekenhuis in Moskou verlaten en is opnieuw aan de slag. Dat meldt het persagentschap AFP. Volgens de persdienst van zijn stichting hebben de Russische media de gezondheidstoestand van Gorbatsjov "overdreven". Zijn toestand leek namelijk ernstig te zijn.

Gorbatsjov zei gisteren dat hij aan een monitor is gekoppeld. "Maar je kent mijn karakter, ik ben vastberaden om te vechten, om te leven."

In juni 2013 werd de gewezen Sovjetleider al in het ziekenhuis opgenomen voor een medisch onderzoek. Tijdens publieke verschijningen de voorbije jaren viel op dat zijn gezicht opgezwollen was en dat hij er moe uitzag. Volgens de Russische media lijdt hij aan diabetes.

Gorbatsjov kon wegens gezondheidsproblemen de begrafenis van de Britse ex-premier Margaret Thatcher niet bijwonen in 2013.

Gorbatsjov geniet veel aanzien in het Westen. Het merendeel van zijn landgenoten daarentegen houdt hem verantwoordelijk voor de implosie van de Sovjet-Unie en de economische en sociale chaos die daarop volgde.

Poetin

De vader van de perestrojka (hervormingen), die gelanceerd werden in 1985, kondigde zijn ontslag op 25 december 1991 aan op televisie. Hij nam akte van de verdwijning van de Sovjet-Unie nadat Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland zonder zijn medeweten een akkoord hadden ondertekend.

Gorbatsjov heeft een moeilijke relatie met de huidige Russische president Vladimir Poetin. Hij uitte geregeld kritiek op de achteruitgang van de democratie onder Poetin en riep hem ook op af te treden.