"Ik ben dolblij als ik een computerfout vind"

13 is hij nu en hij wordt beschouwd als een van de jongste hackers aller tijden. Wang Zhengyang hackte de computers van zijn school om zo de antwoorden op examenvragen te vinden. Chinese media schreeuwden moord en brand, maar erkenden ook al snel dat ze hier te maken hadden met een "wonderkind". Tijdens de recente "Internet Security Conference" in Peking stond hij zelfs het aanwezige publiek te woord.

Niet alleen hackte hij de schoolcomputers, hij contacteerde ook een softwarebedrijf om daar beveiligingsfouten gebruikt in een schoolprogramma aan te kaarten. Want dat is zijn doel, zo bleek op het congres: "Ik wil websites helpen."

"Je moet eerst de websites aanvallen om hun zwakke plekken te leren kennen. Zij die voortdurend sites hacken om er financieel voordeel uit te halen, zijn verdorven. Het is een interessante bezigheid om naar de veiligheidsrisico’s bij websites te zoeken en ik ben dolblij als ik er eentje vind. Maar ik zal zeker niet mijn talent aanwenden om iets illegaals te doen."

Momenteel worden de talenten van Zhengyang gebruikt en verder ontwikkeld aan de Tsjinghua University in Peking.

lees ook