"Ik had beter eerst mijn verstand gebruikt"

Het was een grapje dat niet in goede aarde viel. Een taverne in Wellington, Nieuw-Zeeland, dacht zijn kassabonnetje met de afrekening op te leuken met een grap over Oscar Pistorius die onlangs nog schuldig bevonden werd aan doodslag op zijn vriendin. Maar de grap werd al snel op sociale media als "weerzinwekkend" omschreven.

"Oscar Pistorius was super keen to get a new bathroom door, but his girlfriend was dead against it", stond op het bonnetje te lezen. Moeilijk te vertalen, maar het komt erop neer dat de vriendin zich "onherroepelijk (dead against)" verzette tegen een nieuwe badkamerdeur die Pistorius wilde.

Maar de grap werd niet als grappig beoordeeld. Zo waren er reacties als "Hoe kan je een geval van huiselijk geweld dat eindigt in de dood van een vrouw grappig vinden? Ik walg van je", of, "Je hebt duidelijk niet gezien welk leed deze dood in de rechtbank veroorzaakte. Hoe kan je dan nog denken dat dit grappig is?"

Eigenaar Keith Morrison van de taverne "Scorch-O-Rama" kon niet anders dan zich excuseren na de storm van protest. "Soms zijn onze hersenen het laatste ding dat in actie treedt, terwijl ze normaal dat vanaf het begin moeten doen. Het spijt ons verschrikkelijk en we hebben de tekst verwijderd toen we er diep over nagedacht hadden. Het was nooit onze bedoeling iemand te kwetsen", reageerde Morrison op Facebook. Ook besliste hij om een geldsom te storten voor een opvanghuis voor vrouwen.

lees ook