"Minder, minder, minder" is strafbare uitlating

Geert Wilders, de leider van de xenofobe Partij voor de Vrijheid (PVV), wordt door het Nederlandse gerecht verdacht van belediging van een groep mensen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Het Openbaar Ministerie kreeg ruim 6.400 aangiften tegen Wilders in behandeling over de uitlatingen die hij in maart maart deed na de gemeenteraadsverkiezingen. Hij vroeg zijn aanhangers toen of ze meer of minder Marokkanen in Nederland willen. "Minder, minder, minder", scandeerde de zaal. "Dan gaan we dat regelen", reageerde de PVV-leider.

Justitie heeft Wilders "uitgenodigd voor verhoor". Hij wordt verdacht van belediging van een groep mensen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat. Het gerecht heeft nog geen definitieve beslissing genomen of Wilders wordt vervolgd en zich voor de strafrechter moet verantwoorden.

Wilders zegt in een eerste reactie dat hij de beslissing van het gerecht onbegrijpelijk vindt. "Het is schandelijk. Terwijl de wereld in brand staat, richt het OM zijn pijlen op een volksvertegenwoordiger die problemen benoemt. Het OM kan zijn tijd beter besteden door zich meer te richten op de Nederlandse Syriëgangers, die voor meer dan driekwart uit Marokkanen bestaan. Dit is de wereld op zijn kop", zegt hij.

Navolging in Vlaanderen

De uitspraak van Wilders heeft ook bij ons navolging gekregen. Filip Dewinter van Vlaams Belang plaatste in aanloop naar de verkiezingen een videogame online waarin virtueel kon worden gezorgd voor "minder islam, minder immigratie en minder criminelen". 

Ook hier is het parket een onderzoek gestart na ettelijke klachten omdat het spel racistisch zou zijn. Dewinter ontkent dat en heeft het over "een nieuw offensief tegen Vlaams Belang en meer bepaald tegen mijn persoon".