"Slachtoffer crash MH17 had zuurstofkapje op"

Een van de inzittenden van het vliegtuig dat in Oekraïne is neergehaald, is gevonden met een zuurstofkapje op. De slachtoffers moeten dus de kans hebben gehad zich te realiseren wat er gebeurde. Dat heeft de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans gezegd in het tv-programma "Pauw".

Timmermans sprak over de veelgeroemde toespraak die hij in de VN-Veiligheidsraad hield kort na de ramp met de MH17. Hij schetste daarin wat er door de slachtoffers heen gegaan moet zijn tijdens hun laatste momenten. De aanstaande eurocommissaris zei ook dat de vliegramp met MH17 zijn leven voor altijd heeft veranderd. "Er zijn punten in je leven waarvan je zegt: dat was ervoor en dat was erna", aldus een geëmotioneerde Timmermans.

De bewindsman liet weten dat hij "ongelofelijk trots is op hoe de Nederlandse bevolking is omgegaan met de tragedie". Volgens hem heeft Nederland ook internationaal grote waardering gekregen over zijn opstelling na de gebeurtenissen. Het kabinet is volgens Timmermans "nog niet klaar" met de ramp. "We zullen niet rusten tot we alles gedaan hebben om de laatste stoffelijke resten terug te krijgen in Nederland."