Bevoegdheden moeten nog verdeeld worden

Na een marathonvergadering hebben de vier partijvoorzitters van de centrumrechtse coalitie vanochtend het MR-hoofdkwartier verlaten zonder een akkoord over de verdeling. Morgen komen ze opnieuw samen.

De voorzitters waren kort van stof bij het buitenkomen. "We zijn bezig. We zullen vanavond wel verder zien. Het lukt allemaal wel", zei Bart De Wever (N-VA), die meldde dat niet alle bevoegdheden geregeld zijn.

Er was afgesproken dat ze opnieuw zullen samenkomen na de partijcongressen van vanavond. Nu is toch beslist dat ze pas morgen verdergaan.

De deadline om de verdeling rond te hebben is zaterdagvoormiddag. Dan moeten de ministers de eed afleggen bij koning Filip.

Alweer marathonzitting

De partijvoorzitters hebben er opnieuw een marathonvergadering opzitten. Omstreeks 22.30 uur gisteravond hebben de onderhandelaars de laatste hand gelegd aan het regeerakkoord, na een vergadering van zo'n 8 uur. Dat gebeurde in de Kamer. Daarna hebben de voorzitters zich teruggetrokken in het hoofdkwartier van de MR om over de bevoegdheden en de portefeuilles te praten.

Normaal gezien zouden de onderhandelaars het regeerakkoord vandaag toelichten op een persconferentie. Maar die is dus uitgesteld.