Braziliaanse socialisten steunen tegenkandidaat Rousseff

In Brazilië schaart de Socialistische Partij (PSB) zich nadrukkelijk achter Aecio Neves (foto), de kandidaat van de centrumpartij PSDB. De kandidate van de PSB, de milieuactiviste Marina Silva, sneuvelde zondag in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Neves neemt het in de tweede ronde op 26 oktober op tegen president Dilma Rousseff wier Arbeiderspartij PT al 12 jaar aan de macht is.

Aecio Neves verraste vriend en vijand toen hij afgelopen zondag in de eerste ronde Marina Silva uitschakelde. Silva was pas halfweg augustus naar voren geschoven als kandidate voor de PSV nadat de eerste presidentskandidaat Eduardo Campos bij een vliegtuigcrash om het leven was gekomen.

Silva, een anti-establishment milieuactiviste, won veel aanhang door haar voornemen om een eind te maken aan de al jaren durende bittere strijd tussen de centrumlinkse PT van Rousseff en de centrumrechtse PSDB van Neves. Toch haalde ze maar 21,3 procent van de stemmen. Een agressieve en last-minute mediacampagne van Rousseff die haar regeercapaciteiten in vraag trok, deed haar uiteindelijk de das om.

Neves, daarentegen, haalde verrassend 33,6 procent tegenover 41,6 procent van de stemmen voor Rousseff, die niet rechtstreeks verkozen geraakte.

Kansen Neves vergroten

Door de openlijke steunverklaring van de PSB aan Neves vergroot de kans dat de meeste van de 22 miljoen stemmen voor Silva nu zijn kant uitgaan, waardoor zijn kansen om Rousseff te verslaan aanzienlijk toenemen. Neves hengelt ook naar de steun van de invloedrijke familie van de overleden Campos (foto), een voormalige gouverneur van de noordoostelijke staat Pernambuco.

Rousseff haalt traditioneel veel stemmen in het armere noordoosten. Met de steun van Silva en de Camposclan zou Neves daar wel eens verandering in kunnen brengen.

De "sociaal-democratische" PSDB was overigens oorspronkelijk een centrumlinkse partij. De laatste jaren echter maakte de partij een ruk naar rechts waardoor ze tegenwoordig eerder de spreekbuis van de zakenwereld vormt. Na de goede resultaten van Neves zondag gingen maandag de Braziliaanse aandelenkoers en de munt maandag meteen aanzienlijk omhoog

AP2014