Di Rupo: "Michel zal niet de premier van heel het land zijn"

Ontslagnemend premier Elio Di Rupo heeft vanavond in het RTBF-nieuws het nieuwe regeerakkoord op de korrel genomen. De PS-politicus haalde ook uit naar zijn opvolger Charles Michel. Die zal "niet het statuut hebben van een eerste minister van alle Belgen", aldus Di Rupo.

Di Rupo herhaalde de kritiek die vanuit PS-kringen al langer op de centrumrechtse regering wordt gegeven. Hij verwees daarbij vooral naar de besparingen in de sociale zekerheid. "Men kan geen vijf miljard euro snijden uit de sociale zekerheid zonder dat de sociale zekerheid wordt vernietigd", aldus Di Rupo. "De sociale zekerheid is iets wat we gedurende decennia hebben opgebouwd", klonk het nog.

Ook de geplande indexspring kent bij de PS-voorzitter geen genade. Die ingreep zal een impact hebben op onze consumptie. "Ik voorspel dat onze groei eronder zal lijden", zei hij.

Di Rupo had ook kritiek op de samenstelling van de regering. Dat de post van Charles Michel als premier bij het quotum van de Franstalige ministers wordt geteld, bewijst volgens Di Rupo dat Michel niet het statuut heeft gekregen van een premier voor heel het land. "Een eerste minister moet boven de taalgroepen staat met daaronder twee gelijke groepen van ministers per taalgroep".

De PS-kopman hekelde ook het ontbreken van progressieve krachten in de regering. Zo noemde hij de linkervleugel van CD&V "onbestaande". "Het ACV kan toch niet aanvaarden waar de CD&V mee is ingestemd", merkte de afscheidnemende premier op.