Estland laat geregistreerd partnerschap voor holebikoppels toe

Homoseksuele en lesbische stellen kunnen in Estland vanaf 2016 hun partnerschap ook officieel laten registreren. Het parlement van de Baltische staat aanvaardde donderdag een wet, die holebi's een juridische bescherming van hun relatie biedt en hen met niet-gehuwde heteroseksuele koppels gelijkstelt.
AP2014

In het parlement in Tallinn stemden 40 afgevaardigden voor de in Estland omstreden wet; 38 parlementsleden stemden tegen en 10 onthielden zich. De wet betekent echter geen gelijkstelling met het huwelijk.

Op homoseksualiteit rust in Estland net zoals in de beide andere Baltische staten vaak nog een taboe. Homo's en lesbiennes staan in Estland blootgesteld aan sociaal isolement en openlijke vijandigheid tot zelfs het gebruik van geweld. In een begin oktober gepubliceerde peiling had 51 procent van de bevraagde Esten zich tegen geregistreerd samenwonen van holebikoppels uitgesproken.