Kardinaal Danneels neemt het op voor hertrouwde gescheidenen

Op de bisschoppensynode in Rome heeft kardinaal Godfried Danneels, die door paus Franciscus werd uitgenodigd als speciale gast, het opgenomen voor de hertrouwde gescheidenen. Dat meldt KerkNet Vlaanderen. Eerder schreef de Antwerpse bisschop Johan Bonny een brief aan het Vaticaan waarin hij een andere houding van de Kerk tegenover liefde, seksualiteit en relaties bepleitte.

De kardinaal op zijn beurt pleitte voor barmhartigheid. "Velen hebben te maken met de mislukking van hun eerste huwelijk en hebben zich verbonden in een tweede huwelijk dat echter niet geldig is voor de Kerk. Vandaag zijn er veel mensen in die situatie. Wat doen we voor hen? Ze verlangen heel dikwijls naar regularisatie, maar weten dat er geen mogelijkheden zijn. Terwijl er velen afhaken, zijn er anderen bij wie het veel pijn doet! Wat doen we voor al deze broers en zussen die ernaar verlangen opnieuw te huwen voor de Kerk?", vroeg kardinaal Danneels zich af.

"Allereerst worden wij uitgenodigd tot immens respect voor onze broers en zussen, hertrouwde gescheidenen. Barmhartigheid begint waar we onvoorwaardelijk respect hebben voor allen die binnen de Kerk willen leven maar niet opnieuw voor de Kerk kunnen huwen en de communie ontvangen. Dit zelfde respect komt toe aan elk feitelijk huwelijk. (...) Mijn oproep - in alle eenvoud - is: Gods kinderen liefhebben. Hun lijden en pijn is dikwijls groot. Zij vragen niet meteen dat de kerkelijke regels aangepast zouden worden. Hun kreet is er eerder één naar herders met het hart op de juiste plaats."

De bisschoppensynode vindt plaats van 5 tot en met 19 oktober in Rome. De Antwerpse bisschop Bonny woont de synode niet bij, aartsbisschop André-Jozef Léonard neemt deel als voorzitter van de Belgische bisschoppenconferentie.