Luchtaanvallen lijken IS niet echt af te remmen in Kobani

De jihadisten van Islamitische Staat lijken niet te worden afgeremd in Kobani, nabij de grens tussen Turkije en Syrië. Hoeveel stadsdelen ze in handen hebben, is evenwel niet duidelijk. De internationale coalitie tegen IS heeft afgelopen nacht nochtans een zeer intense reeks luchtaanvallen uitgevoerd, maar die volstaan niet, zo waarschuwen zowel de Britse als de Amerikaanse regering.

Afgelopen nacht heeft de internationale coalitie IS-stellingen in de stad gebombardeerd om de Koerdische strijders hun stad te helpen verdedigen. Het ging om een van de meest intense luchtaanvallen tot nu.

Volgens sommige bronnen zouden de jhiadisten desondanks een derde van de stad in handen hebben en zouden troepen uit de rest van Syrië de rebellen in Kobani komen versterken, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Als de stad volledig in handen van IS valt, dan is dat een belangrijke overwinning voor hen. Zo controleren ze nagenoeg de hele grens tussen Syrië en Turkije.

Het Koerdische stadsbestuur van zijn kant ontkent en zegt dat Kobani maar voor "een klein deel" onder controle van IS staat. Volgens het bestuur zouden Koerdische strijders zelfs een stadsdeel hebben heroverd op IS. Hoe dan ook blijft de situatie in Kobani - ondanks de luchtaanvallen van de internationale coalitie - kennelijk vrij penibel.

"Turkse grondactie onrealistisch"

De VS waarschuwt dat luchtaanvallen niet voldoen en dat er eigenlijk een grondoffensief nodig is in Kobani, maar: "We hebben nu geen sterke partner die bereid is om op de grond te vechten in Syrië. Ook andere steden zouden zo kunnen vallen", waarschuwt het Pentagon.

Dat is een onrechtstreekse sneer naar de Turkse regering die wel troepen aan de grens met Syrië heeft staan, maar voorlopig niet ingrijpt, ondanks het engagement van Turkije in de internationale coalitie tegen IS. Maar Ankara is niet van plan om meteen iets te doen. "Het is niet realistisch om van Turkije een unilaterale grondoperatie in Kobani te verwachten", reageert de Turkse minister van Buitenlandse Zaken.

De strijd om Kobani is nu al enkele weken aan de gang. Bij de hevige gevechten tussen IS-strijders en de Koerden zijn naar schatting 500 burgerslachtoffers gevallen. Al 200.000 Koerden zijn de grens met Turkije over gevlucht.