MR, Open VLD, CD&V en N-VA keuren regeerakkoord goed

De vier partijen van de toekomstige Zweedse coalitie hebben gisteravond elk hun congres gehouden. De regeringsdeelname werd overal goedgekeurd. De partijvoorzitters moeten zich vandaag wel nog buigen over de verdeling van de bevoegdheden en de ministerportefeuilles.
BELGAIMAGE

Het congres startte bij de MR al om 18.30 uur, Open VLD en CD&V begonnen eraan om 19 uur en de N-VA is rond 20 uur begonnen aan hun congres.

De MR was dan ook de eerste partij om het regeerakkoord goed te keuren. Iets na 20 uur kwam het bericht binnen dat het volledige congres het regeerakkoord unaniem goedgekeurd heeft. Volgens Michel zal de MR "als enige Franstalige partij haar verantwoordelijkheden nemen."

Bij Open VLD en CD&V werd het regeerakkoord intussen ook goedgekeurd. VRT-journalist Bert Rymen meldt dat er bij Open VLD een overgrote meerderheid voor het akkoord gestemd heeft. Op het congres van CD&V waren er enkele tegenstemmen en enkele onthoudingen, maar er was wel een meerderheid die voor het regeerakkoord stemde. Iets na 23 uur heeft ook N-VA het regeerakkoord goedgekeurd.

Verdeling van bevoegdheden en ministerportefeuilles

Nu alle partijen een "ja" hebben gekregen om deel te nemen aan de regering, zullen ze vandaag opnieuw samenzitten om de ministerposten te verdelen. De deadline om de verdeling rond te hebben is zaterdagvoormiddag. Dan moeten de ministers de eed afleggen bij koning Filip.

Vakbonden protesteren

Voor aanvang van het regeringsdeelnamecongres bij CD&V en de MR werd door het ACV en CSC, zijn Waalse tegenhanger geprotesteerd. Ruim 100 ACV-militanten protesteerden en uiten hun ongenoegen over het "asociaal en onevenwichtig" regeerakkoord.

Verschillende onder hen roepen de leden van CD&V dan ook op om tegen het regeerakkoord te stemmen. "Als zij hun geweten laten spreken, kunnen zij onmogelijk voor dit asociaal en onrechtvaardig regeerakkoord stemmen", klinkt het bij het ACV.

Voor het partijbureau van de MR werd ook geprotesteerd door het CSC, de Waalse tegenhanger van het ACV. De actievoerders willen de leden van de MR er vooral op wijzen dat 75% van de Walen tegen de huidige federale regering heeft gestemd.

lees ook