Nieuwe plaat Pink Floyd wordt wellicht de laatste

Het nieuwe album van Pink Floyd dat in november verschijnt, wordt meteen ook het laatste. Dat heeft zanger en gitarist David Gilmour gezegd aan de Britse openbare omroep BBC. De plaat is ook een hommage aan de in 1998 overleden toetsenist Rick Wright.
AP2011

"Endless River" bevat voornamelijk (opgekalefaterd) instrumentaal materiaal dat was ingeblikt naar aanleiding van het laatste studio-album van Pink Floyd, "The Division Bell" uit 1994. Toetsenist Rick Wright maakte toen nog deel uit van de groep.

Gilmour zegt dat "Endless River" "vrijwel zeker" het laatste album wordt van de groep die in 1965 werd opgericht. Net als drummer Nick Mason, de laatste overblijver van de orginele bezetting, beklemtoonde Gilmour dat het nieuwe album een eerbetoon is aan Wright.

Volgens Gilmour was die "onderschat door het publiek, door de media, en -ik haat het te moeten zeggen-, ook door onszelf". Dat laatste werd beaamd door Mason. "Ik gaf hem niet altijd de waardering die hem toekwam". "Endless River" is een "goede kans om Wright te erkennen, herdenken en hem misschien wat krediet te geven, zij het wat laat".

Nieuwe single is al voorgesteld

"Louder than words", zo heet de nagelnieuwe single die de Britse rockgroep Pink Floyd zojuist heeft voorgesteld. In dit filmpje geven Nick Mason en David Gilmour meer informatie.