Patrick Modiano wint Nobelprijs voor Literatuur 2014

De Nobelprijs voor Literatuur 2014 gaat naar de Franse schrijver Patrick Modiano. Dat heeft het Nobelprijscomité in de Zweedse hoofdstad Stockholm bekendgemaakt.

Het Nobelprijscomité kent de onderscheiding toe aan Modiano voor zijn "kunst van de herinnering waarmee hij de meest ongrijpbare menselijke lotgevallen tot leven roept en de leefwereld van de bezetting onthult". Het is de 11e keer dat een Franse schrijver de Nobelprijs voor Literatuur wint.

Zijn werk wordt gekenmerkt door thema's als melancholie, herinnering en de zoektocht naar het verleden. Dit heeft alles met zijn afkomst te maken. Patrick Modiano is op 30 juli 1945 in Parijs geboren. Zijn vader Albert was een jood van Italiaanse afkomst, zijn moeder Louise Colpijn een actrice geboren in Antwerpen. Ze speelde onder meer mee in de film "Bande à part" van Jean-Luc Godard uit 1964.

Tijdens WO II wist zijn vader te nauwer nood aan het naziregime te ontsnappen. Hoewel Modiano deze periode zelf niet heeft meegemaakt, speelt de oorlog hierdoor een belangrijke rol in zijn werk, nota bene in zijn eerste drie romans "La place de l'étoile" (1968), "La ronde de nuit" (1969) en "Les boulevards de ceinture" (1972).

Die laatste roman leverde hem in 1972 de Grand Prix du Roman van de Académie française op. Zes jaar later kwam daar de prestigieuze Prix Goncourt bij voor zijn roman "Rue des boutiques obscures".

Naast romans schrijf Modiano kinderboeken en filmscenario's. Volgens de filmwebsite imdb speelde hij in 1997 ook een kleine rol aan de zijde van Catherine Deneuve in de film "Généalogies d'un crime" van Raoul Ruiz. 

Veel van zijn werk is inmiddels naar het Nederlands vertaald. Lange turven schrijft hij zelden: zijn boeken tellen meestal hooguit 200 pagina's. Twee jaar geleden schreef hij de roman "L'herbe des nuits" die in het Nederlands onder de titel "Het gras van de nacht" is verschenen. Recent bracht hij de roman "Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier" uit.

Modiano wordt omschreven als een timide man die de media schuwt en niet graag interviews geeft. Het Nobelprijscomité slaagde er naar eigen zelfs niet in hem op voorhand te verwittigen. De onderscheiding levert hem in elk geval een kleine 900.000 euro op.

Hieronder kunt u een interview met Modiano bekijken uit "Wie schrijft die blijft" (16 mei 1981):

Nobelprijswinnaars Literatuur van de laatste tien jaar

  • 2013: Alice Munro (Canada)
  • 2012: Mo Yan (China)
  • 2011: Tomas Tranströmer (Zweden)
  • 2010: Mario Vargas Llosa (Peru/Spanje)
  • 2009: Herta Müller (Duitsland/Roemenië)
  • 2008: Jean-Marie Gustave Le Clezio (Frankrijk)
  • 2007: Doris Lessing (Verenigd Koninkrijk)
  • 2006: Orhan Pamuk (Turkije)
  • 2005: Harold Pinter (Verenigd Koninkrijk)
  • 2004: Elfriede Jelinek (Oostenrijk)