Vakbonden VRT delen een eerste prik uit

De vakbonden bij de VRT hebben deze namiddag voor de eerste keer hun standpunt over de besparingen bekendgemaakt aan de kijkers. Tussen twee programma's in werd een mededeling getoond: "Personeel en vakbonden van de VRT verwerpen de besparingen van de Vlaamse regering". Deze actie is pas een begin, zeggen de bonden.

De raad van bestuur bij de VRT ging gisteravond akkoord met het besparingstraject. De directie kondigde aan dat de VRT het volgend jaar met 89,5 voltijdse equivalenten minder zal doen.

De vakbonden van de VRT stellen het cijfer echter bij naar 128,5. In het cijfer van de directie is immers al rekening gehouden met het feit dat er volgend jaar ook 39 mensen zullen instromen om de digitale ambities waar te maken.

De vakbonden houden het toch bij 128,5. "Dat onderscheid moet duidelijk worden gemaakt.128 personeelsleden moeten vertrekken, die instroom staat daar los van", klinkt het.

De bonden nemen het ook niet dat er zal worden gesnoeid in de lonen van de blijvers. Zo zullen afgesproken loonopslagen met zeven maanden uitgesteld worden en worden vergoedingen voor avond- en weekendwerk afgebouwd.

"De directie had ons wel wat beter mogen verdedigen", vinden de vertegenwoordigers. "Het besparingsplan betekent een kaalslag in de programmatie, zowel op radio, televisie als online".

De mededeling op Eén en Canvas is pas het begin van de acties. Het is de bedoeling om vanaf nu elke week iets te doen.

De vakbonden hebben ook een open brief geschreven aan de Vlaamse mediagebruiker, ondertekend door meer dan 1000 personeelsleden van de VRT. In die brief benadrukken ze het belang van een sterke en brede openbare omroep.