Vlaanderen snoeit 250 "energiesnoeiers" weg

Vlaanderen schrapt het project van de energiesnoeiers. Daardoor dreigen 250 mensen hun baan te verliezen. Organisaties als de Kringwinkels en de sociale onderneming Levanto vrezen dat vooral kansarme gezinnen hier de dupe van worden. Dat bericht Gazet van Antwerpen.

De energiesnoeiers voeren energiescans uit en geven gratis handige tips om energie te besparen in de woning. Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) gaat de budgetten nu herschikken.

"Energiesnoeiers maken analyses die heel waardevol zijn, maar de echte besparing voor de mensen zit uiteindelijk in de uitvoering van de adviezen", zegt woordvoerder Kristof Windels. "Daar willen we op focussen en onze middelen optimaal op inzetten."

Energiesnoeiers zijn mensen die meestal zelf uit een sociaal moeilijke positie komen. Zij geven advies aan onder anderen kansarmen en sociale huurders.

"Dit project opdoeken betekent dat veel kwetsbare gezinnen in de kou komen te staan", zegt An-Rose Vandewinckele, directeur van de sociale onderneming Levanto Antwerpen.