VRT schrapt 128 banen en snoeit ook in het aanbod

De VRT gaat volgend jaar 128 banen schrappen en snoeien in het programma-aanbod. Dat is het gevolg van de opgelegde besparingen van de Vlaamse regering. Tegelijk zal de VRT meer investeren in zijn digitale aanbod. Daarvoor komen 39 mensen in dienst.

De VRT heeft van de Vlaamse regering wel een tegemoetkoming gekregen. In plaats van de aangekondigde 22 miljoen euro die zou moeten worden bespaard in 2015, gaat het uiteindelijk om 18 miljoen euro.

Dat betekent evenwel nog altijd zware besparingen. De directie van de VRT kondigde vandaag aan dat bijna 90 voltijdse jobs zullen verdwijnen. 128 personeelsleden zullen moeten vertrekken, terwijl er tegelijk ook 39 mensen zullen instromen om tegemoet te komen aan de digitale ambities.

Los van de besparingen was de VRT al een tijdlang bezig met een omslag van de klassieke radio- en tv-netten naar het digitale aanbod. Die beweging wordt voortgezet.

"Kernopdracht en missie van elk net blijft behouden"

Ook in het aanbod wordt geknipt. "Voor elk net geldt dat de kernopdracht en de missie behouden blijven", zegt directeur productie Leo Hellemans. "Alleen OP12 wordt geschrapt". Ketnet zal tot 20 uur wel nog op het derde net van de VRT uitzenden, maar het merk OP12 bestaat niet meer.

Algemeen blijft bij televisie prime time -de avond van 19u tot pakweg 23u- gevrijwaard, maar wordt er bespaard in de programmatie overdag. Bij radio gebeurt min of meer de omgekeerde beweging. Zo verliest Radio 2 bijvoorbeeld de regionale versie van "Avondpost", terwijl de regionale nieuwsuitzendingen 's ochtends en 's avonds wel behouden blijven.

Bij de nieuwsdienst zal het parlementaire magazine "Villa politica" met minder middelen gemaakt worden. Op Canvas verdwijnen "Login" en het "100 seconden journaal".

In sport wordt fors geschrapt. Zo zullen er minder wedstrijden van de Europa League-voetbal uitgezonden worden en zal de VRT geen sportgala meer maken. Ook andere gala-avonden zoals de Televisiesterren zal de VRT niet meer organiseren.

Op dit ogenblik werken er 2.338 voltijdse equivalenten bij de VRT. De vakbonden pleiten voor het behoud van het huidige personeelsbestand.

Op 24 september maakte Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) bekend dat de VRT in 2015 18 miljoen euro moet besparen. Dat bedrag leek nog hoger te zullen zijn doordat de middelen voor innovatie en onderzoek ook geschrapt leken te zullen worden.

Tegen eind 2019 moet er in totaal 39 miljoen euro bespaard worden, bijna tien procent van de totale inkomsten van de openbare omroep.