Zeker 43 doden bij aanslag in Jemenitische hoofdstad

In de Jemenitische hoofdstad Sanaa zijn vanmorgen zeker 43 doden en tientallen gewonden gevallen bij een zelfmoordaanslag. De dader bracht zijn explosief tot ontploffing aan een controlepunt aan het Tahrirplein, het punt van waaruit een steunbetoging voor de sjiitische rebellen zou beginnen. Sanaa is sinds vorige maand in handen van de sjiitische Houthi-rebellen. Vermoed wordt dat Al Qaeda achter de aanslag zit.

De deelnemers aan de betoging waren zich op het plein aan het groeperen toen de bom afging. De ontploffing was in de hele binnenstad te horen. In de chaos die ontstond was het precieze aantal slachtoffers niet meteen duidelijk. Op de eerste, erg gruwelijke beelden was te zien hoe verschillende lichamen in plassen bloed op straat lagen.

Volgens getuigen lagen er op de plaats van de aanslag verschillende stalen kogels, wat erop wijst dat het om een fragmentatiebom zou gaan.

Marionet

Vermoed wordt dat de aanslag het werk is van Al Qaeda. De Jemenitische tak van de islamitische terreurorganisatie wordt gezien als een van haar wreedste componenten en pleegde al eerder verschillende zware aanslagen. Bij een reeks aanslagen in het zuiden van het Arabische schiereiland vielen gisteren al 29 doden. Al Qaeda waarschuwde vorige week nog dat het de Houthi's zou belagen en het riep de soennieten in Jemen op om de sjiitische Houthi-rebellen te bestrijden.

Ondanks de aanslag ging de betoging gewoon door. De zowat 4.000 Houthi-aanhangers eisten het aftreden van president Abed Rabbo Mansour Hadi en hekelden diens aanstelling van een nieuwe premier. Volgens hen is Hadi een marionet van buitenlandse mogendheden. De betogers zongen slogans tegen de Verenigde Staten en Saudi-Arabië.