"Ik heb er al veel gezien van hieruit, maar geen zoals deze"

Japan zet zich schrap voor de komst van "supertyfoon" Vongfong. Vanuit de ruimte bekeken is die benaming niet overdreven, althans als we de woorden mogen geloven van astronaut Reid Wiseman. Aan boord van het Internationale Ruimtestation (ISS) wist hij onderstaand kiekje te maken van Vongfong. "Van hieruit heb ik er al veel de revue zien passeren, maar geen zoals deze", schrijft hij bij zijn foto.

Volgens Japanse meteorologen wordt Vongfong de krachtigste storm van dit jaar. Wellicht zaterdagavond of zondagochtend gaat de tyfoon aan land. Vooral het eiland Okinawa dreigt zwaar getroffen te worden door het natuurgeweld. "Laat er vooral geen twijfel over bestaan", zegt een medewerker van de Japanse Meteorologische Dienst, "Vongfong is een extreem grote en een extreem krachtige tyfoon." 

In kracht verminderd, maar...

Hoewel de kracht van de tyfoon lijkt te zijn verminderd de voorbije dagen, haalt Vongfong nog makkelijk windsnelheden tot 259 kilometer per uur. Het is de tweede storm die Japan zal treffen in korte tijd. Enkele dagen geleden nog maakte tropische storm Phanfone negen dodelijke slachtoffers in Japan - onder hen drie Amerikaanse militairen op zee.