"Mannenregering lijkt foto uit 20e eeuw"

Oppositiepartij Groen kan niet begrijpen dat er amper vrouwen te vinden zijn in de nieuwe federale regering Michel I. "Deze mannenregering lijkt op een foto uit de 20e eeuw", klinkt het.

Momenteel zijn enkel de namen van de Vlaamse ministers bevestigd. Opvallendste vaststelling daarbij is dat er weinig vrouwen in die nieuwe regering zullen zitten. Enkel Maggie De Block (Open VLD) en Elke Sleurs (N-VA) zullen als vrouw in de regering zitten. Hoewel de namen van MR nog niet officieel bevestigd zijn, lijkt het erop dat daar ook niet al te veel vrouwen in zullen zitten.

Onbegrijpelijk, vindt oppositiepartij Groen. "Regering Michel I installeert een stevig glazen plafond in de Wetstraat", zegt fractieleider Kristof Calvo. "De ondervertegenwoordiging van vrouwen in de regering is eigenlijk niet meer van deze tijd. Dit lijkt op een foto uit de 20ste eeuw."

Volgens Groen gaat het aantal vrouwen ook in tegen het regeerakkoord. "In het akkoord staat dat het bestaande quotum voor vrouwen in topfuncties behouden blijft, maar voor de eigen ploeg is dat blijkbaar niet van tel."

Calvo wijst er ook nog op dat CD&V-voorzitter Wouter Beke, Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten en MR-voorzitter Didier Reynders onlangs nog ijverden voor meer vrouwelijke excellenties. "Dat evenwicht is heel ver zoek."

CD&V reageert op kritiek

Het kleine aantal vrouwen in de regering was ook Twitter niet ontgaan. "Mannen in de regering en vrouwen in de keuken?", schreef iemand op de sociaalnetwerksite. "Wat dacht je van Hilde Crevits en Joke Schauvliege (Vlaamse regering), Bianca Debaets (Brussel) en Marianne Thyssen (EU)?", klonk het antwoord van CD&V.