"Turkije moet vrijwilligers grens laten oversteken"

Staffan de Mistura, de speciale gezant van de Verenigde Naties in Syrië, roept Turkije op om een bloedbad in de Syrische grensstreek te helpen voorkomen. Turkije moet vrijwilligers die tegen Islamitische Staat willen gaan vechten, de grens met Syrië laten oversteken, zegt hij.

De Mistura zei dat hij vreesde voor een herhaling van Srebrenica, waar in 1995 tijdens de Joegoslavische oorlog meer dan 8.000 moslimmannen geëxecuteerd werden, terwijl het dorp onder VN-toezicht stond. "Herinnert u zich Srebrenica? Wij wel. We zullen het nooit vergeten en zullen onszelf wellicht ook nooit vergeven."

De VN roept Turkije op de vrijwilligers toe te laten tot Kobani. "We zouden de Turkse autoriteiten willen vragen de stroom van vrijwilligers en hun materiaal toe te staan om de stad te betreden en te helpen verdedigen", sprak De Mistura. "Wanneer burgers bedreigd worden kunnen en mogen we niet zwijgen."